Verificarea continuitatii conductorului de protectie PE , PEN la centura de impamantare pentru : utilaje, motoare electrice, paratoniere, paratrasnete, prize monofazice 230V, prize trifazice 400V.
Conform standardului, inspectia de continuitate electrica trebuie sa fie efectuata la conductoarelor de protectie, la conductoarele pentru legaturi de echipotentializare,laconductoarele de echipotentializare suplimentara si la conductoarele active.(I7 / art.8.1.1.3.2.) Incercarea continuitatii conductoarelor de protectie si a legaturilor de egalizare a potentialelor se efectueaza cu o sursa de tensiune de 4 – 24 V(in gol) la tensiune continua sau alternativa și un curent electric de minim 0,2A Precizia necesara de masurare este de peste 30%. Testul se efectueaza in curent continuu, la parametrii care indeplinesc cerintele standardului.Testul trebuie efectuat de doua ori, in fiecare directie a fluxului de curent.Rezultatul testului este valoarea medie aritmetica. Gama de masurare conform standardului IEC 61557-4 0.12-400 Ω. Aceasta este o gama in care precizia de masurare este mai mare de 30%, adica rezultatul masurarii poate fi inclus in raport.
Scopul?
Determinarea valorii rezistentei pentru racordul la centura de impamantare a conductorului de protectie PE, PEN.
Operatiuni:
Inspectia vizuala a bornei PE (conductor impamantare) si a racordului cu surub/papuc la la carcasa utilajului, inscriptionarea, verificarea si ungerea imbinarilor cu contact imperfect, masurarea rezistentei de continuitate a impamantarii cu trusa speciala de curent.
Emitere buletine PRAM cu valorile extrase din aparatul de masura , calculate pe baza instructiunilor tehnice din STAS-uri .
-> Verificarea continuitatii conductorului de impamantare se efectueaza la nivelul tabloului electric de distributie (bara de impamantare, carcasa si usa tablou), la nivelul prizei electrice si la borna/carcasa ultimului aparat electric impamantat (ex. electromotor) .
-> Valoarea maxim admisa este de: – 1 ohm pentru ILP subterana, instalatii de telecomunicatii, – 4 ohm pentru instalatii de impamantare normale (ILP), 10 ohm pentru instalatii de paratraznete (IPT), 1 ohm pentru instalatii comune ILP+IPT.
-> Conform Ordinului ANRE nr. 24/03.09.2007, lucrarile pot fi efectuate numai de firme autorizate, care detin atestat emis de ANRE. Executarea de lucrari electrice fara Atestat ANRE constituie contraventie.
Fiecare spatiu fie el de birouri, spatiu de desfacare sau productie, trebuie sa i se emita periodic Certificatul de verificare PRAM, solicitat de organele de control.
ELECTRO SERVICE GROUP verifica si emite certificate de verificare PRAM , avand implementat un sistem de alerta ce va informaza inainte de expirarea acesteia si pentru a se face o noua programare pentru verificarea PRAM.
Prin masurarea prizei de pamant se intelege:
1) Masurarea rezistentei de dispersie la priza de pamant a cladirii
Verificarea prizei de pamant pentru instalatii electrice de joasa tensiune. In urma acesteia se emite un buletin PRAM necesar la un eventual control al : Protectiei Muncii, Protectia Consumatorilor si de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.
2) Masurarea rezistentei de disperse la priza de pamant aferenta pentru paratrastrasnet
Verificare prizei de pamant aferenta paratraznet, rezistenta de dispersie a prizei paratraznetului.
Verificarea continuitatii nulului de protectie la prize mono si trifazate
Verificarea continuitatii nulului de protectie in instalatii electrice de joasa tensiune prize 230V / 400V de la priza de impamantare pana la ultima priza electrica/utilaj.
Verificarea continuitatii nulului de la tablouri electrice la utilaje si prize
Verificarea prizei de pamant in instalatii electrice de joasa tensiune, cu emiterea de rapoarte de incercari PRAM autorizate.
In consecinta legislatia prevede ca instalatiile electrice trebuie sa fie mentinute intr-o stare corespunzatoare de siguranta, iar pentru aceasta ele trebuie sa fie inspectate si testate periodic. In urma analizarii acestor masuratori se emit rapoarte de incercari pentru instalatia verificata.