Impedanta in bucla – curent scurtcircuit


Impedanta in bucla de scurtcircuit este, prin definitie, impedanta echivalenta care caracterizeaza bucla de defect prin punere la pamant si ea depinde de lungimea si sectiunea cablurilor.

O bucla de punere la pamant cuprinde conductorul de impamantare, conductorul activ si conductorul neutru.

Masurarea impedantei de scurtcircuit este necesara deoarece, cunoscand valoarea acesteia, putem calcula curentul de defect pentru a fi siguri ca toate dispozitivele de protectie sunt dimensionate corect. Valoarea impedantei de bucla trebuie sa fie scazuta pentru ca dispozitivul de protectie sa functioneze rapid in cazul unui scurtcircuit care poate provoca un incendiu sau un soc electric prin electrocutare.

Testarea instalatiei se realizeaza deconectand alimentarea la tabloul de distributie, la echipamentele fixe, la inceputul instalatiei si la prize.

 

testare pram rezistenta izolatie

In momentul in care avem o punere la pamant pe un circuit electric curentul din conductorul activ (de faza) circula prin conductorul de legare la pamant. Circuitul de acest tip se numeste bucla de defect prin punere la pamant ,iar aceasta bucla, la randul ei, este caracterizata de o valoare numita impedanta (Zs), care depinde de lungimea si sectiunea cablurilor.

Importanta testarii impedantei buclei de scurtcircuit:

Este necesar a se efectua acest tip de test deoarece deoarece prin acesta se pot evita pagube importante materiale si omenesti in cazul aparitei unui scurtcircuit, atunci cand un conductor activ poate atinge un alt conductor activ sau legat la pamant, exisand riscul de soc electric prin electrocutare sau de aparitie a unui incendiu provocat prin generarea suficienta de caldura.

Protectia (intrerupatorul automat) intrerupe circuitul defect in cele mai multe situatii, dar uneori curentul de scurtcircuit dintr-o instalatie electrica nu este suficient de mare pentru a declansa rapid dispozitivul de protectie, marindu-se in acest fel in mod periculos diferenta de timp pina la care s-ar putea intreupe alimentarea, ceea ce poate duce la un risc pentru sanatatea sau chiar viata oamenilor si la un eventual dezastru pentru propietatea sau imobile.

De aceea este important ca impedanta de pe circuitul de defect sa fie suficient de mica pentru a permite scurgerea la pamant a curentului de defect, permitandu-se ca  dispozitivul de protectie sa functioneze rapid si in conditii de siguranta.

De obicei protectia impotriva incendiilor se face prin completarea instalatiei de impamantare cu intrerupatoare automate pentru circuitele electrice interioare. In acest fel se da posibilitatea intreruperii rapide a alimentarii cu energie electrica in momentul aparitiei unei defectiuni si/sau cand tensiunea de atingere depaseste o limita acceptabila.

Asadar, este necesara atat masurarea impedantei buclei de scurtcircuit in sistemele TN (neutrul legat la pamant), cat si verificarea caracteristicilor dispozitivului de protectie asociat.

Pentru a se inlatura orice potential curent de defect este importanta cunoasterea impendantei buclei de scurtcircuit, ceea ce duce la calcularea curentului de defect (PFC) in orice punct al instalatiei, asigurandu-ne deci ca toate dispozitivele de protectie instalate sunt corect dimensionate in acest sens.

Toate circuitele trebuie testate pentru a ne asigura ca impedanta buclei de scurtcircuit nu depaseste valoarea specificata pentru dispozitivul de protectie in cauza. Pentru ca protectia sa funcționeaze suficient de repede, impedanta buclei trebuie sa fie scazuta.

Pentru a avea o protecție adecvata impotriva socurilor electrice este necesar ca pentru sistemul de cablare respectiv sa poate fi respectata formula de calcul: Ra x Ia <50, unde Ra reprezinta suma rezistentelor instalatiei de legare la pamant ( instalatie de impamantare si conductoare de protecție – PE) iar Ia reprezinta curentul maxim al dispozitivului de protecție. Asadar, Ra inmultit cu Ia nu ar trebui sa fie mai mare de 50 V, adica tensiunea maxima in caz de punere la pamant nu trebuie sa depaseasca 50 V.

 

Bucla de punere la pamant intr-un sistem TN cuprinde urmatoarele componente:

  • Conductorul de impamantare (PE).
  • Calea prin infasurarea transformatorului retelei de alimentare
  • Calea de intoarcere neutru, constituit din conductorul neutru (N) intre neutru principal terminal și punctul neutru al transformatorului
  • Conductorul activ in punctul de defect.

 

impedanta de bucla scurtcircuit

In momentul defectului, curentul curge prin bucla de punere la pamant cu valoare sa actuala, limitata de calea totala a impedantei, egala, la randul ei cu suma impedantelor elementelor individuale ale buclei formate.

Inainte oricarui test, alimentarea trebuie deconectata, nu insa si legatura cu pamantul – conductorul PE. Acest tip de test se face la originea instalației, la toate tablourile de distribuție, la toate echipamentele fixe, la toate prize si la 10% din circuitele de iluminat alegandu-se punctele cel mai indepartate de alimentare.Testarea trebuierepetata cel puțin o data pentru a se observa efectul variațiilor tranzitorii in tensiunea de alimentare asupra rezultatelor inregistrate.

 

test impedanta buclata

 

Curentul de scurtcircuit.

Instalatiile electrice sunt prevazute cu protectii la scurtcircuite acolo unde exista discontinuitati in retea.

O retea simplificata cuprinde o sursa de c.a. de putere constanta, un intrerupator, o impedanta de scurtcircuit si o impedanta de sarcina

Daca se produce un scurtcircuit intre doua puncte, impedanta neglijabila dintre aceste doua puncte determina un curent de defect de valoare mare Isc

 

graph

 

Pentru corectia si reglarea dispozitivelor de protectie calculam doua valori ale curentului de defect:

1. Curentul maxim de scurtcircuit, folosit pentru determinarea:

  • capacitatea de rupere a intrerupatoarelor;
  • capacitatea de conectare a intrerupatoarelor;
  • stabilitatea electrodinamica a componentelor de retea si a echipamentelor de comutare.

2. Curentul minim de scurtcircuit, esential pentru selectarea caracteristicii timp-curent pentru intrerupatoare si sigurante.

Curentul maxim de scurtcircuit corespunde unui defect in imediata apropiere a bornelor din aval ale dispozitivelor de protective, iar curentul minim de scurtcircuit corespunde unui defect la capatul indepartat al liniei de protectie.

Potrivit standardului 60364-4-41 , in cazul sistemelor TN trebuie indeplinita urmatoarea conditie: (I7 art. 8.1.1.3.6.1. pct.a) :

Z x I = U unde:   Z este impedanța buclei de scurtcircuit;

In conformitate cu standardul EN 61557-3, masuratorile de impedanța ale buclei de scurtcircuit trebuie sa fie efectuate cu o eroare de masurare sub 30%.

SR HD 60364-6:2008      -  Metoda B 2 – Masurarea impedantei buclei de defect

 

Ca un exemplu, poate fi utilizata metoda urmatoare cu ajutorul caderii de tensiune:

NOTA 1 – Metoda propusa in aceasta anexa da numai valori aproximative ale impedantei buclei de defect deoarece nu ia in considerare natura vectoriala a tensiunii, si anume a conditiilor existente in momentul real al defectului de punere la pamant. Totusi, gradul de aproximatie este acceptabil cu conditia ca reactanta circuitului respectiv sa fie neglijabila.

NOTA 2 – Se recomanda efectuarea unei incercari de continuitate intre borna principala de legare la pamant si elemente conductoare expuse (mase) inainte de masurarea impedantei buclei de defect.

NOTA 3 – Se atrage atentia asupra faptului ca aceasta metoda prezinta dificultati in aplicare.

Tensiunea circuitului supus verificarii se masoara cu si fara conectarea unei rezistente variabile de sarcina si impedanta buclei de defect se calculeaza cu formula:

 formula-tensiune-circuit

 
Z  este impedanta buclei de defect;
U1 este tensiunea masurata fara conectarea unei rezistente de sarcina;
U2 este tensiunea masurata cu conectarea unei rezistente de sarcina;
IR este curentul care circula prin rezistenta de sarcina.

 

NOTA 4 – Diferenta dintre U1 si U2 ar trebui sa fie semnificativa

 

graph2

Instrument de incercare conform cu CEI 61557-3