Rezistenta de izolatie a pardoselii, peretilor


Masurarea impedantei sau a rezistentei de izolatie a pardoselilor si a peretilor trebuie efectuata la tensiunea retelei fata de pamant si la frecventa nominala sau la o tensiune mai mica la aceeasi frecventa nominala, combinat cu o masurare a rezistentei de izolatie. Aceasta poate fi efectuata, de exemplu, conform metodelor de masurare urmatoare:

 

1)Retele de tensiune alternativa:

  • prin masurare cu tensiunea alternativa nominala sau
  • prin masurare cu tensiuni alternative mici (minimum 25V) si suplimentar cu o incercare aizolatiei utilizand o tensiune de incercare minima de 500V tensiune continua pentru tensiuninominale ale retelei care nu depasesc 500V si o tensiune de incercare minima de 1000V tensiune continua pentru tensiuni nominale ale retelei de peste 500V.

Optional pot fi utilizate sursele de tensiune urmatoare:

      a) tensiunea sistemului (tensiune fata de pamant) care exista la punctul de masurare;

      b) tensiunea secundarului unui transformator cu doua infasurari;

      c) o sursa independenta de tensiune la frecventa nominala a retelei. In cazurile specificate la b) si c), tensiunea de masurare trebuie sa fie legata la pamant pentrumasurare. Din motive de securitate, atunci cand se masoara folosind tensiuni mai mari de 50V, curentul de iesire maxim trebuie limitat la 3,5mA

 

2)Retele de tensiune continua:

  • incercare a izolatiei utilizand o tensiune de incercare minima de 500V tensiune continua pentru tensiuni nominale ale retelei care nu depasesc 500V;
  • incercare a izolatiei utilizand o tensiune de incercare minima de 1000V tensiune continua pentru tensiuni nominale ale retelei de peste 500V. Incercarea izolatiei trebuie realizata utilizand echipament de masurare conform recomandarilor din SR EN 61557-2. ]

rezistenta peretilor de izolatie

Metoda de incercare pentru masurarea impedantei pardoselilor si a peretilor cu tensiune alternativa:

Curentul I de la iesirea unei surse de tensiune sau de la un conductor de faza L parcurge printr-un ampermetru electrodul de incercare. Tensiunea Ux a electrodului este masurata fata de PE cu ajutorul unui voltmetru cu o rezistenta interna de cel putin 1 MΩ.

Impedanta de izolatie a pardoselii este deci:  Zx = Ux / I

Masurarea pentru determinarea impedantei trebuie efectuata in atatea puncte cate sunt considerate necesare, alese la intamplare, dar minim in trei puncte. Electrozii de incercare pot fi ambii de tipurile de mai jos. In caz de controverse, utilizarea electrodului de incercare 1 este metoda de referinta.

BuildingScienceCorp-WallInsulationAssembly-HotBox_HERO_tcm17-2087380

Electrod de incercare 1:

Electrodul consta dintr-un trepied metalic ale carui parti ce se sprijina pe pardoseala formeaza varfurile unui triunghi echilateral. Fiecare punct de sprijin este prevazut cu o baza flexibila care asigura, cand se aplica o sarcina, un contact strans cu suprafata care este incercata pe o suprafata deaproximativ 900 mm2

si prezentand o rezistenta electrica mai mica de 5000.

Inainte de a efectua masurarile, suprafata incercata este curatata cu un fluid de curatare. In timpul masurarilor se aplica pe trepied o forta de aproximativ 750N in cazul pardoselilor sau 250N in cazul peretilor.

incercarea izolatiei la pardoseala

 

Instalatiile electrice trebuie sa fie verificate in timpul executiei si inainte de punerea in functiune de catre executant conform ghidului, GP 052, normativelor C 56, PE 116, NSSMUEE 111, I7-2011  si CEI 60364-6-61.

 

Rezistenta de izolatie a pardoselii se va masura in toate cazurile in care se impune ca pardoseala sa fie izolanta. Se va masura rezistenta pardoselii in cel putin trei locuri, unele dintre ele fiind la cca. 1 m de la elementul conductor accesibil in incapere. Daca mai exista suprafete de podea importante in incapere se va masura si rezistenta lor.

Masurarea rezistentei se face cu doi electrozi in forma de disc, cu diametrul de 250 mm, avand o greutate de 40 kg fiecare, amplasati la distanta de 0,8 m. Intre electrozi si pardoseala se aseaza o panza bine udata cu diametrul minim 270 mm. Se masoara rezistenta intre cei doi electrozi.

Masurarea rezistentei pardoselii se efectueaza in curent continuu la tensiunea de 500 V (daca tensiunea nominala a instalatiei este mai mica de 500V) si de 1000V (daca tensiunea nominala a instalatiei este mai mare de 500V).

Rezistenta de izolatie masurata intre electrozi trebuie sa fie de cel putin 50 kW pentru tensiunea normala de 500V si de cel putin 100kW pentru o tensiune normala mai mare de 500V, in orice punct de masurare.

 izolatia pardoselilor rezistenta podelei