Verificari P.R.A.M.


In urma verificarii PRAM se intocmeste buletin de verificare PRAM care cuprinde:

 • Conditiile de masurare
 • Tipul aparatului folosit la masuratoare
 • Numele executantul si locul masurarii, acestea fiind necesare la controalele efectuate de Protectia Muncii,  Protectia Consumatorului si Pompierii.
 • Copie dupa certificatul metrologic al aparatului folosit la masurare
 • Copie dupa autorizatia ANRE care da dreptul emitentului sa emita buletin PRAM

verificari pram

Scopul verificarii electrice PRAM:

 • prevenirea electrocutarii personalului care utilizeaza instalatia electrica si echipamentul de lucru
 • prevenirea incendierii cladirilor si prevenirea distrugerii aparaturii electrice si electronice

buletin pram

 

ELECTRO SERVICE detine atat atestat A1 cat si atestat tip B, putand astfel sa si remedieze eventualele neregularitati depistate in urma verificarilor PRAM efectuate. De asemenea oferim gratuit servicii de notificare a scadentei valabilitatii buletinelor PRAM emise.

VERIFICARE PRAM = Verificare electrica prize de pamant, tablouri, utilaje, si prize 230V respectiv 400V aferente instalatiilor pentru orice tip de imobil, in conformitate cu reglementarie in vigoare. Procedura de verificare cuprinde masurarea/verificarea rezistentei de dispersie a instalatiilor de impamantare/paratraznet cat si continuitatii nulului de protectie cu ehipamente verificate si etalonate de laboratoare autorizare.

Echipa ELECTRO SERVICE verifica si emite rapoarte de verificare PRAM , avand implementat un sistem de alerta ce va informaza inainte de expirarea acesteia si pentru a se face o noua programare pentru verificarea PRAM.

Contract PRAM = verificarea periodica a instalatiei electrice (prize, tablouri si utilaje). Contractul PRAM este necesar la un eventual control de la ITM, Pompieri (Inspectoratul pentru situatii de urgenta) sau OPC.

Verificarile PRAM  cuprind :

 • Rezistenta de dispersie prize de pamant , Rezistenta de continuitate pentru prize 230V si 400V, tablouri si utilaje.
 • Rezistenta de izolatie a conductoarelor, impedanta de bucla, curentul de scurt circuit,
 • Verificarea aparatelor de protectie,
 • Verificarea disjunctoarelor diferentiale, rezistenta de izolatie a carcaselor aparatelor electrice.
 • Etc. verificarea instalatiilor electrice pram

 

Verificarea prizei de pamant este periodica si este necesara, deoarece toate instalatiile se deterioreaza din cauza unui numar de factori cum ar fi: incarcare excesiva a circuitelor, uzura echipamentelor, coroziune , imbatranirea izolatiilor, s.a.m.d.

In cazul in care valorile masurate nu corespund normelor, instalatia prezinta pericol de accident de electrocutare iar in cazul paratrasnetului nu mai prezinta siguranta impotriva loviturilor de trasnet , fapt ce determina in majoritatea cazurilor incendierii.

Procedura de verificare /masurare a prizei de pamant si continuitatii nulului de protectie cuprinde urmatoarele operatii:

1. Masurarea rezistentei de dispersie la prize de pamant.

Verificare prizei de pamant pentru instalatii electrice de joasa tensiune, cu emiterea de buletin pentru Protectia Muncii, Protectia Consumatorilor si de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

masurarea rezistentei dispersie pram

2.Masurarea rezistentei de disperse la priza de pamant aferenta paratrastrasnet – acolo unde exista.

Verificare prizei de pamant aferenta paratraznet, rezistenta de dispersie.

3.Verificarea continuitatii nulului de protectie la prize mono si trifazate

Verificarea continuitatii nulului de protectie in instalatii electrice de joasa tensiune prize 230V / 400V de la priza de impamantare pana la ultima priza electrica/utilaj.

4.Verificarea continuitatii nulului de la tablouri electrice la utilaje si prize

Verificarea prizei de pamant in instalatii electrice de joasa tensiune, cu emiterea de buletine recunoscute de Protectia Muncii, Protectia Consumatorilor si de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

In consecinta legislatia prevede ca instalatiile electrice trebuie sa fie mentinute intr-o stare corespunzatoare de siguranta, iar pentru aceasta ele trebuie sa fie inspectate si testate periodic. In urma analizarii acestor masuratori se emit rapoarte de incercari pentru instalatia verificata.

 

Pentru prevenirea incendiilor, a electrocutarilor si a defectarii aparaturii electrice sau electronice va aducem la cunostinta ca periodicitatea masuratorilor si a verificarilor instalatiilor electrice (PRAM) este indicat sa se faca o data pe timp umed si o data pe timp uscat.

VA ADUCEM LA CUNOSTINTA:
» ca periodicitatea masuratorilor si verificarilor instalatiilor electrice (pram) este o data la 6 luni si este indicat sa se faca o data pe timp umed si o data pe timp uscat.
» masuratorile si verificarile instalatiilor electrice se efectueaza conform STAS 12604/4 si STAS 12604/5.

Baza legala: Verificarea si masurarea vor fi executate in conformitate cu legislatia in vigoare privind normele de sanatate si securitate in munca in instalatiile electrice:

 • PE 116,
 • PT-16
 • Legea 318/2003,
 • Legea 319/2006,
 • DGPSI 004,
 • HG 1146/06 Anexa1 pct 3.3.2.3
 • Normativ I7-2011

 

Buletinele PRAM sunt necesare conform legislatiei in vigoare si sunt prezentate la controalele efectuate de Protectia Muncii, Protectia Consumatorului si Pompieri.

buletin verificare pram 

 

Conform L319/2006 cap IX art 39 alin 9 pct f si g, prin lipsa buletinului PRAM riscati o amenda cuprinsa intr 5.000 si 10.000 lei

f) prevenirea accidentelor prin electrocutare la executarea, exploatarea, intretinerea si repararea instalatiilor si a echipamentelor electrice, precum si pentru prevenirea efectelor electricitatii statice si ale descarcarilor atmosferice;

g) asigurarea si folosirea instalatiilor electrice de constructie adecvate la locurile de munca unde exista pericole de incendiu sau de explozie;

ELECTRO SERVICE SRL este firma atestata ANRE tip A1 pentru incercari echipamente si instalatii electrice cu tensiunea nominala de pana la 1000 V (1kV) + laborator autorizat !

 

Vezi si:

Verificarea instalatiilor electrice

Verificarea si intretinerea paratrasnetelor SPT

 „Impamantare – baza tehnica

 

Verificari PRAM | Masuratori PRAM | Buletin PRAM | Certificat PRAM | Laborator PRAM