Termoviziune


Lucrari de verificari instalatii electrice si cladiri cu termoviziune :termoviziune contactoare

 • Audit energetic cladiri , receptii de lucrari de izolatie, proiectare audit energetic
 • Instalatii electrice , depistarea zonelor de contact cu temperatura ridicata.

 

Domeniile unde termoviziunea are un rol din ce in ce mai important sunt tot mai multe si mai diversificate:

 • Energetica – testare instalatii, tablouri de distributie, celule de joasa, medie si inalta tensiune, sisteme de bare colectoare, turbine, generatoare, transformatoare, bobine de compensare, cabluri, izolatori, contactoare Termoviziuneetc.
 • Termoenergetica – detectare pierderi de agent termic, blocaje, izolatii deficitare si depuneri de reziduuri la conducte si rezervoare, verificarea etanseitatii vanelor
 • Electronica – depistarea zonelor de supraincalzire a circuitelor, testarea componentelor si a contactelor
 • Electromecanica – depistarea supraincalzirii bobinajelor cauzate de suprasarcina sau izolatie defectuoasa, blocaje sau functionare greoaie la elementele subansamblelor rotative gen lagare, rulmenti, axe, transmisii, cauzate de lubrifiere slaba, dezechilibrarea sistemelor in miscare etc.
 • Constructii – identificare surse de umezeala, detectare pierderi de caldura, izolatii slabe, testarea instalatiilor de incalzire, de ventilatie si de aer conditionat, identificarea punctelor slabe ale structurilor, audituri energetice etc.
 • Instalatii industriale – localizarea pierderilor de caldura in fluxul tehnologic.
 • Alte domenii: Instalatii electrice casnice/industriale, militar, transporturi, cercetare, biotehnologie, etc.

 

Aplicațiile termoviziunii sunt nenumarate iar industria ofera un camp deschis pentru dezvoltarea de variate soluții de inspecție și monitorizare a echipamentelor.termoviziune_nou

Transportul și distribuția energiei electrice sunt, in acest context, extem de interesante pentru termografie, caci prin efectul Joule, curentul electric lasa o amprenta clara a trecerii sale prin circuite sau prin diverse alte echipamente și dispozitive.

Monitorizarea rețelelor și tablourilor electrice in vederea depistarii dezechilibrelor, suprasarcinilor, scurtcircuitelor și in final pentru evitarea distrugerilor, sunt posibile intr-un mod simplu, rapid și intuitiv folosind camere video in infraroșii de performața ridicata.

Extrem de spectaculoase și eficace, imaginile in infraroșu ale instalațiilor electrice pot decela in mod uzual diferențe de temperatura de zecimi de grad, dar cele mai avansate camere cu imagini termografice pentru aplicații industriale vor avea o sensibilitate termica de 0.03°C (30 mK).

Exemple de defecte in instalațiile de inalta tensiune care pot fi detectate prin termografie:temoviziune electrica

 • oxidarea intrerupatoarelor de inalta tensiune;
 • conectori supraincalziți;
 • conectori incorect fixați;
 • defecte de izolație.

Termografia (termoviziunea) este masurarea campului termic prin inregistrarea radiatiilor infrarosii si vizualizarea distributiei de temperatura pe suprafetele observate.
Echipamentele industriale in care procesele tehnologice impun nivele termice mai inalte in raport cu mediul inconjurator prezinta pierderi energetice care depind de topologia instalatiilor, precum si de calitatea si starea izolatiei acestora. Evaluarea acestor pierderi de energie, care reduc randamentul sistemelor, implica cunoasterea distributiei termice a tuturor componentelor acestora. Aceasta se realizeaza cu ajutorul sistemului de termografie care vizualizeaza distributia temperaturii pe suprafata echipamentelor, prin masurarea radiatiilor IR (infrarosii).
Radiatia ultravioleta Radiatia vizibila Radiatia infrarosie Infrarosu apropiat Infrarosu mediu Infrarosu indepartat Infrarosu extrem Unde radio 10-3µm 0,38 0,75 3 6 15 30 >1014 µm Radiatia infrarosie – un segment al radiatiei electromagnetice. Examinare termografica – observare, masurare si interpretare a caracteristicilor unei scene termice cu ajutorul unui ansamblu de aparate si instrumente denumite sistem de termografiere.

Termografia prezinta avantaje majore fata de multe alte tehnici de diagnoza deoarece:

 • echipamentul de masura nu emite radiatii daunatoare specialistului care face evaluarea sau personalului institutiei aflat in apropiere;
 • scanarea termica nu necesita realizarea contactului direct cu sistemul, echipamentul sau instalatia aflate sub test;
 • defectele, problemele de functionare si tendintele de defectare sunt detectate rapid, fara oprirea din functionare si fara necesitatea transportului la un laborator specializat;
 • scanarea termica este o metoda de investigare non-invaziva, non-distructiva, pentru ca nu intervine si nu influenteaza in nici un fel materialul, obiectul sau procesul investigat putand fi repetata ori de cate ori este nevoie;
 • permite analize in timp real inainte si dupa interventii la echipamente/instalatii de maxima importanta, in vederea obtinerii de informatii utile pentru investigarea evolutiei in timp a acestora;
 • scanarea se poate realiza si asupra unor obiecte aflate in miscare sau in locuri inaccesibile;
 • permite evaluarea din punct de vedere termic a unor obiecte/ echipamente periculoase: produse chimice, instalatii electrice aflate sub tensiune, corpuri fierbinti;
 • se pot realiza harti termice ale unor suprafete mari.

termoviziune-conductoare-electricetermoviziune lea

Prin folosirea termografiei in infrarosu in mentenanta instalatiilor industriale, defectele incipiente pot fi depistate si corectate cu mult timp inainte de a se manifesta prin avarieri ; astfel se reduc duratele de intrerupere a functionarii utilajelor, prin eliminarea opririlor neplanificate si prin optimizarea planificarii reparatiilor si a operatiilor de intretinere planificate. Aceasta are ca efect imediat reducerea cheltuielilor (economii de energie electrica, economii la reparatiile mijloacelor fixe), reducerea primelor de asigurare, reducerea duratei verificarilor si inspectiilor periodice. De asemenea, creste gradul de utilizare a utilajelor si se imbunatatesc conditiile de protectie a muncii.

Sistemele ThV/ThG – IR din generatiile noi sunt portabile (avand masa sub 3kg, functie de tip), fapt care permite ca scanarea termica, vizualizarea imaginilor si obtinerea termogramelor sa fie realizate chiar in locul de functionare a echipamentului /instalatiei. Viteza mare de stocare a datelor, memoria interna (50 de imagini) si posibilitatea analizei ulterioare a imaginilor in infrarosu, recomanda utilizarea acestor sisteme si in munca de cercetare.

Domeniile principale de aplicabilitate ale acestei spectaculoase si extrem de eficiente tehnici de investigare sunt: metalurgie, siderurgie, energetica, electrotehnica, electronica/microelectronica, industria petroliera, industria constructoare de masini, industria lemnului, aeronautica, industria de aparare.