Testarea rezistentei de izolatie


O valoarea adecvata a rezistentei de izolatie este esentiala pentru siguranta in functionare a echipamentelor. Aceasta ar trebui sa fie masurata, impreuna cu cablul de alimentare. Testul se face intre firele LN scurtcircuitate si piesele metalice expuse ale carcasei. Se verifica atat componentele principale, cat si, orice buloane, terminale sau alte parti metalice. Este posibil, ca dupa montajul carcasei, un surub sa deterioreze izolatia si in acest fel conductorul PE(conductorul de legare la pamant) devine activ.

Tensiunea de test necesara este de 500 V, cu toate acestea, instrumentul poate oferi si alte tensiuni de test, care ar putea fi utile pentru testarea pe baza reglementarilor specifice. Trebuie sa fie disponibile doua posibilitati de masurare: cu o priza de masurare sau doar cu conductoare.

img11

 

Testarea rezistentei de izolatie a echipamentului din clasa 1

 

 

img12

Testarea rezistentei de izolatie a echipamentului din clasa 2 si 3

 

img13

Exemplul unei izolatii deteriorate la un echipament din clasa 2.

 

 img14

Exemplu de masurare a rezistentei de izolatie pentru un echipament din clasa 1.

 

 img14 img15

 Exemplu de masurare a rezistentei de izolatie pentru un echipament din clasa 2.

 

In scopul de a masura rezistenta partilor izolate, acestea pot fi invelite cu folie de aluminiu pe intreaga suprafata. Pentru o conductivitate mai buna, o bucata de panza umeda poate fi plasata intre folii si o parte a carcasei.