Testarea cablurilor de alimentare IEC si a prelungitoarelor


Un cablu prelungitor este o sectiune dintr-un conductor electric destinat pentru a creste numarul de echipamente electrice folosite.

Prelungitoarele pot fi simple, limitate la un cablu scurt, terminat cu o mufa sau o priza, sau complexe, cu o lungime de mai multi zeci de metri, cu tambur, casete, priza si pot avea, de asemenea, un dispozitiv de curent rezidual, protectii la supratensiuni sau unitati de filtrare. Acest lucru este valabil si pentru cablurile detasabile din echipamentul electric.

Cablu de extensie PE este un dispozitiv portabil expus la deriorare, mai ales atunci cand sunt utilizate pe santiere sau in alte conditii severe. In afara de impactul mecanic, defectul poate fi cauzat de temperatura exterioara ridicata sau cauze interne de supraincalzire din cauza fluxului mare de curent.

 

img21

Multe dispozitive sunt prevazute cu cabluri de alimentare detasabile, care ar trebui sa fie testate ca prelungitoare.

Starea cablului si prize trebuiesc verificate. Este extrem de important sa verificam contactele prizei din interiorul prelungitoarelor. Ca urmare a unui flux mare de curent contactele pot fi degradate, de aceea, se  verifica residual-calibrator-device-pce-rcd2-application-250suruburile in care se prind contactele electrice.

Testele electrice de siguranta include:

  • Testarea rezistentei conductorului PE;
  • Verificarea rezistentei de izolatie;
  • Polarizarea conductoarelor;
  • Continuitatea conductorilor L si N si teste de scurtcircuit.

 

Rezistenta minima a conductorului PE, conform VDE 0701-0702 , pentru prelungitoare de pana la 5 m va fi de 0,3 Ω. Pentru cabluri mai lungi, rezistenta limita poate fi majorata cu 0,1 Ω pentru fiecare 7,5m (peste 5 m).Rezistenta, cu toate acestea, nu trebuie sa depaseasca 1 Ω.

In cazul in care prelungitorul are in componenta un DDR, se vor verifica parametrii acestuia. Rezultatele testelor de izolatie si curentului de scurgere sunt aceleasi ca si in cazul testarii echipamentelor.