Testarea curentului de scurgere


Curentul de scurgere circula de la partile aflate sub tensiune, prin izolatie, catre pamant. Curentul de scurgere include:

  • valoarea curentului prin izolatie;
  • valoarea curentilor de scurgere capacitivi din echipament;

care pot proveni de la sistemele de filtare sau de control.

 

Curentul de scurgere afecteaza siguranta functionarii si, uneori, provoaca interferente in cadrul retelei de alimentare.

Standarde germane, britanice dar si I7/2011 specifica limita curentului de scurgere si conditiile pentru teste. O atentie deosebita necesita testarea in caz de conditii severe, cu un grad sporit de praf in atmosfera de lucru sau umiditate ridicata.

Conform VDE 0701-0702, curentul maxim de scurgere nu trebuie sa depaseasca 1 mA pentru echipamente din clasa 1, si 0.5 mA pentru echipamentele din clasa 2. De asemenea, valorile limita nu se aplica echipamentelor de incalzire cu putere nominal peste 3.5 kW.

 img31

Exemplu de curent de scurgere la atimgerea unui echipament din clasa 2.

 

 img32

Legatura de scurgere de curent (PE), de exemplu la un echipament de clasa 1.

 

Masuratorile curentului de scurgere include urmatoarele:

  • curentul echivalent de scurgere – Instrumentul indica tensiunea masurata intre conductoarele L si N scurtcircuitate a echipamentului testat si PE(pentru dispozitivele din clasa 1), respectiv a sondei de test(pentru dispozitivele din clasa 2). Masurarea se face la tensiunea de 25-50 V, iar curentul echivalent se obtine prin redimensionarea curentului masurat proportional cu valoarea tensiunii nominale de alimentare a echipamentului. Circuitul de masurare este separat galvanic de retea si de conductorul PE.

img33        img34

 

  • Curent de scurgere la conductorul de Impamantare (PE)  – in timpul acestor masuratori, datorita ampermetrului incorporat, se masoara curentul de scurgere PE a echipamentului testat. Curentul de scurgere din PE se masoara, cu exactitate, direct in aceasta linie, chiar daca valoarea lui este de 10 A sau 16 A. Totusi, daca fluxul de scurgere nu este prin cond. PE sau nu numai prin acesta, ci si prin alte parti ale echipamentelor legate la pamant, acesta nu va fi indicat in aceasta functie de masurare a curentului de scurgere prin conductoarele PE, in cazul unui echipament din clasa 1.

 

img35

 

  • Curentul de scurgere diferential – este masurat ca diferenta intre curentul prin conductorul L si conductorul N pentru echipamentele din toate clasele de protectie. Valoarea masurata include totalitatea scurgerilor de curent, nu numai prin intermediul conductorului PE, dar si prin alte parti legate la pamant. Rezultatul fiind suma acestor curenti de scurgere.

img36

 

  • Curentul de scurgere de atingere – rezultatele de masurare variaza in functie de circuitul de masurare utilizat, cu setarea valorilor corecte ale senzorului de simulare a curentului de atingere si de reactile umane, in conformitate cu EN 60990. Acest lucru se realizeaza, prin faptul ca rezistenta sondei interne este egala cu 2 kΩ.

img37